en | hu | ru | bg | ro | tr FacebookTwitterGoogle+LinkedInYouTubeInstagram
+36 1 456 7200
AKTUÁLIS HÍREK

Jelentkezés ingyenes konzultációra
Feliratkozás hírlevélre
Visszahívás kérése
Letölthető brosúrák
Brosúra rendelés
Hírleveleink
5 Perc Offshore
Miért a LAVECO?
Hogyan rendeljen offshore céget?
Aktuális hírek
Valuta árfolyam: USD/1 egység
2019.03.18
HUF 0.0036
GBP 1.3161
CHF 0.9938
RUB 0.0153
HKD 0.1274
JPY 0.009
CNY 0.1491
CAD 0.7492
AUD 0.7062
BRL 0.2613
EUR 1.1303

Fontos Információk

Csak csütörtökön nyithatnak ki a ciprusi bankok


26/03/2013

További két napig zárva marad az összes ciprusi bank, így a pénzintézetek csak csütörtökön nyitnak ki - jelentette be hétfőn éjféltájban a ciprusi központi bank.

Jegybanki források néhány órával korábban még arról beszéltek, hogy a földközi-tengeri szigetország bankjainak többsége - a válság miatt elrendelt nyolc napi kényszerű szünet után - kedden már kinyit, az EU és az IMF mentőcsomagjával szanálni tervezett két legnagyobb pénzintézet pedig csütörtöktől újítja fel működését.

Az újabb lépésre Panikosz Demetriadisz jegybank elnök ajánlása alapján Mihalisz Szarrisz pénzügyminiszter adott utasítást, úgymond, "a bankrendszer egészének zökkenőmentes működés érdekében". A tervek módosítására azonban nem adtak magyarázatot.

A dpa német hírügynökség minisztériumi körökből szerzett értesülése szerint a kisbankok hevesen tiltakoztak az ellen, hogy a legnagyobb pénzintézeteknél hamarabb kelljen kinyitniuk, mivel az ügyfelek rohamától tartanak.

A hitelezők "trojkájával" vasárnap 12 órán át tárgyaló Nikosz Anasztasziadisz elnök már a nemzethez intézett hétfő esti televíziós üzenetében arról beszélt, hogy a ciprusi központi bank a bankrendszer védelme érdekében a tőkemozgások további korlátozására kényszerül. Ennek kapcsán banki tranzakciókról beszélt, illetve arról, hogy ez ciprusiakat és külföldieket egyaránt érinthet.

Az elnök biztosította a szigetország polgárait arról, hogy a korlátozások nem tartanak sokáig, s azokat a jövőben fokozatosan enyhíthetik majd. Ezzel kapcsolatban azonban részleteket nem árult el.

A ciprusi bankok március 16-a óta tartanak zárva, amikor az euróövezeti pénzügyminiszterek a bankbetétekre kivetett egyszeri adóról egyeztek meg. A nicosiai törvényhozás által 19-én elvetett intézkedés helyébe - egyheti tárgyalás után - új forgatókönyvet dolgoztak ki a ciprusi hatóságok, illetve az euróövezeti szakemberek.

www.portfolio.hu

 


Kapcsolódó helyszínek:
Ciprus
Top